Są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Migdały zbierane są maszynowo, następnie są obłuskane, oczyszczane, podsuszane i sortowane według wielkości. Sprzedawane są jako całe ze skórką lub bez, jako płatki, surowe lub prażone, solone lub słodzone. Przygotowuje się z nich równiej masę marcepanową, masło migdałowe oraz proszek do sporządzania mleczka.

Uprawiane są dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Wartość odżywczą słodkich migdałów jest tym większą, im dokładniej są one pogryzione. Słodkie migdały mają wiele zastosowań w medycynie. Używane są jako środek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli, przy chrypkach, suchym kaszlu ale również w schorzeniach układu moczowego (kamienie nerkowe, zwężenie cewki moczowej), dróg żółciowych oraz przy zaparciach. Dla zastosowania migdałów jako „leku” należy je zmielić i dokładnie rozetrzeć z wodą tak, by uzyskać mleczko, które schłodzone, jest doskonałym napojem przynoszącym szybką ulgę w stanach napięcia nerwowego. Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że skład migdałów i proporcje zawartych w nich komponentów pozwalają uważać jej jako wyjątkowy produkt o właściwościach antynowotworwych.