Orzechy są nieodłącznym elementem mojej diety. Orzechy nerkowca, orzechy pekan, migdały ale przede wszystkim orzechy brazylijskie to te rodzaje na które stawiam najczęściej. Dziś opiszę pokrótce właściwości tych ostatnich, a jest o czym pisać. Oprócz genialnego smaku, który sprawia, że można jeść je garściami posiadają one serię zdrowotnych właściwości, które koniecznie musicie poznać. Ale po kolei.

Orzechy brazylijskie jak sama nazwa wskazuje pochodzą z Brazylii. Rosną jednak również w wielu innych krajach Ameryki Południowej takich jak np. Boliwia, Peru czy Wenezuela. Drzewo orzecha brazylijskiego to wielka dzika roślina, która w warunkach uprawnych nigdy nie zaowocuje. Z jednego drzewa, rocznie uzyskać można nawet do 400 kg nasion. Wyobraźcie sobie zatem, jak wielka musi to być roślina! Drzewo tego orzechowca sięga aż 50 metrów wysokości! Owocem tego wielkiego drzewa jest duża, ważąca nawet 2 kg torebka, w której znajduje się znaczna ilość orzechów. Do rozbicia tej łupiny potrzeba bardzo dużo siły, dlatego na skalę przemysłową wykonuje się to specjalnie przystosowanymi narzędziami.

 

 

Przechodząc do opisania najważniejszych zdrowotnych właściwości orzechów brazylijskich należy wspomnieć przede wszystkim o znajdującej się w nich potężnej dawce selenu. Orzechy brazylijskie stanowią największe źródło selenu pochodzenia roślinnego. Już jeden orzech dostarcza ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jest on doskonałym wspomaganiem dla wszelkich przeciwutleniaczy, a ponadto wykazuje również działanie antynowotworowe.

Ze względu na znaczną zawartość selenu, na orzechy brazylijskie powinny zwrócić szczególną uwagę kobiety w ciąży oraz wszyscy mężczyźni, bowiem minerałem ten poprawia jakość nasienia oraz zapewnia siłę, sprawność i szybkość poruszania się plemników.

Wartości odżywcze orzechów brazylijskich (na 100g)
Wartość energetyczna: 656,00 kcal
Białko: 14,00 g
Węglowodany: 4,00 g