Składniki:

- twaróg chudy 200g

- jogurt naturalny 50g

- borówki amerykańskie 30g

- rozgnieciony słodzik

 

Wartości odżywcze:

Białko: 42g

Tłuszcze: 1g

Węglowodany: 14g

233 kcal

 

 

 

Składniki:
krewetki 
ulubiona sałata lub mix sałat
pomidor
ogórek
kukurydza
oliwki
sos sałatkowy lub przyprawy, oliwa i woda
oraz to, na co akurat w danej chwili mamy ochotę

poza tym 
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wrzucamy krewetki - ja użyłam mrożone. Dusimy, mieszając co jakiś czas, aż będą miękkie i zarumienione. W razie konieczności dodajemy masło, żeby się nie przypaliły.
W tym czasie płuczemy sałatę, wrzucamy do salaterki, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, oliwki, kukurydzę itp.
Polewamy gotowym sosem sałatkowym lub zrobionym przez nas - mieszamy oliwę z oliwek, ulubione zioła i troszkę wody. Można delikatnie poprószyć solą.
Na wierzch dajemy krewetki. Polecam zjeść od razu na ciepło...

Fot. Iwona

Bananowy omlet to świetny pomysł na energetyczne i zdrowe śniadanie.

Przepis wypatrzyłam u Ewy Chodakowskiej,
a wypróbowałam głównie by sprawdzić czy nie rozpadnie się bez mąki.
A jednak się da...
Nie uwierzycie jaki jest słodki :)
 

 
Składniki:

1 banan
2 jajka
odrobina ziarenek wanilii
ponadto:
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka borówek

Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem, ja użyłam kubełkowy). Mieszankę wylać na rozgrzaną patelnię lekko nasmarowaną tłuszczem (ja nawilżam ręcznik papierowy olejem i przecierem nim patelnię). Zmniejszyć ogień i smażyć omlet z obu stron na złoty kolor. Lekko ostudzony posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć świeże owoce. Zwinąć jak naleśnik i przekroić na pół.
Smacznego :)